Projekt wnętrz Warszawa Port Praski.

Inwestorom zależało, aby stworzyć projekt eleganckiego i wygodnego wnętrza z dużą ilością miejsca do przechowywania. Mieszkanie, oprócz strefy otwartej (aneksu kuchennego z jadalnią, salonem i holem) oraz łazienki, składa się jeszcze z dwóch pomieszczeń. Niestety, w sypialni oraz w drugim pokoju jest niewiele miejsca na szafy. Dlatego tak ważne było umiejętne wykorzystanie dostępnego metrażu. Na początku usunęłam kilka niepotrzebnych ścianek, które zabierały sporo przestrzeni. Były one dość grube i ograniczały stworzenie ciekawej, otwartej aranżacji.

Projekt aneksu kuchennego ze ścianą z cegły.

Dzięki usunięciu ścianki oddzielającej kuchnię od wejścia, mogłam ją powiększyć i stworzyć bardzo pojemną wysoką zabudowę kuchenną. Ta część kuchni została wykonana z płyty mdf w białym połysku, a w jej wnętrzu mieści się lodówka do zabudowy, piekarnik oraz półki i szuflady. Dla kontrastu pozostałą część mebli kuchennych zaprojektowałam z ciemnej płyty laminowanej. Płyta ta do złudzenia przypomina prawdziwe drewno, nie mając jednak jego ograniczeń. I tak pod ścianą umieściłam zlew oraz zmywarkę, a na dużym półwyspie płytę indukcyjną. Z obu stron półwyspu znajdują się praktyczne szuflady, które są bardzo wygodne do przechowywania zapasów ale również garnków czy zastawy. Na półwyspie udało się również umieścić dodatkowy blat i dwa stołki barowe, co zresztą było jedną z wytycznych inwestorów. Nad blatem umieściłam minimalistyczne, eleganckie, smukłe lampy z wbudowanym ledowym źródłem światła. Ścianę w kuchni oraz za kanapą pokrywa piękna czerwona cegła rozbiórkowa, która dodaje ciepła całej aranżacji. Jest też doskonałym tłem do wyróżnienia luster w przecieranych ramach. W kuchni zaś cegłę podświetliłam od góry, tworząc niszę, a w niej umieściłam taśmę led. Takie podświetlenia tworzą niesamowity klimat, który sprzyja odpoczynkowi po ciężkim dniu pracy. Dodatkowo podświetlenie to podkreśla piękno użytych materiałów.

Projekt salonu z aneksem jadalnym.

Obok kanapy znalazł się domowy bar z miejscem na kolekcję win oraz innych alkoholi z podświetlanymi półkami do ekspozycji szkła. Naprzeciwko znajduje się zabudowa meblowa wraz z telewizorem. Ciekawym elementem jest ścięta krawędź wykonana z płyty karton gipsowej, w której z boku został wbudowany profil na taśmę led. Ten sam motyw został powtórzony na szafce poniżej. Dzięki temu zabiegowi całość wygląda oryginalnie i interesująco. Dopełnieniem jest odpowiednie oświetlenie do odpoczynku przed telewizorem. Główne założenie projektu, czyli dodatkowa przestrzeń do przechowywania, ma swoje odzwierciedlenie w salonie i w holu. To tu zabudowa meblowa w kształcie litery L zajmuje niemal całą ścianę salonu przechodząc aż do holu, gdzie kończy się dość dużą szafą. Aby zabudowa nie przytłaczała, część szafek podwiesiłam, użyłam również zróżnicowanych kolorystycznie materiałów. Wprowadziłam otwarte półki, które "rozbijają" zabudowę, tworząc estetyczny i funkcjonalny mebel.

Projekt holu otwartego na strefę dzienną.

Przy wejściu do mieszkania, na ścianie, zastaliśmy skrzynkę teletechniczną oraz tablicę mieszkaniową. Gdy to jest tylko możliwe zawsze staram się ukryć te elementy i tutaj to się udało. Po wyburzeniu niepotrzebnej ścianki, powstały dwie ogromne szafy. Jedną z nich przeznaczyłam na pralkę, mopa, środki czystości, a drugą na okrycia wierzchnie i buty.

Projekt małej łazienki z dużą kabiną prysznicową.

Dzięki umieszczeniu pralki w holu, w niewielkiej łazience o powierzchni 4,7m2, oprócz bardzo dużej kabiny prysznicowej, zmieścił się również wygodny szeroki blat z szufladami oraz miska wc. W zabudowanej wnęce, obok wc, powstały praktyczne szafki na kosmetyki, a całość ukryta za drzwiczkami bez uchwytów. Do projektu tego mieszkania wybrałam kilka materiałów, które konsekwentnie powtarzają się we wszystkich pomieszczeniach. I także tu, jasna dębowa płyta meblowa, wykorzystana w salonie, została użyta do wykonania mebli, a także pokrycia sufitu. Jasne drewno bardzo ładnie współgra z użytymi przeze mnie dwoma kolorami płytek. Jasnoszare oraz ciemne płytki grafitowe, które umieściłam we wnęce prysznicowej. Te same ciemne płytki znalazły się nie tylko na ściankach bocznych i podłodze ale również na suficie. Całość została podświetlona oczkami wbudowanymi w sufit oraz za pomocą taśmy led ukrytej na półce w suficie podwieszanym. Poza wrażeniami estetycznymi ważną kwestią dla mnie jest funkcjonalność i praktyczność. Dlatego właśnie, pod prysznicem we wnęce niewidocznej od wejścia, powstały półki na kosmetyki. Na dużym blacie o szerokości niemal 130 cm umieściłam umywalkę stawianą na blacie z kolekcji Strada Ideal Standard . Bateria umywalkowa podtynkowa pochodzi z firmy Tres Pod grubym blatem znajduje się półka na ręczniki i dwie szuflady. Na ścianie nad blatem umieściłam duże, sięgające sufitu lustro, które powiększa niewielką przestrzeń.