Projekt wnętrz Warszawa Targówek 65m.

Projekt salonu.

Mieszkanie przeszło zmiany funkcjonalne, które wraz ze zmianami hydrauliki i elektryki wdrożył deweloper. Odbyło się to już w czasie budowy budynku, zgodnie z wykonanym przeze mnie projektem. Wczesne prace nad projektem pozwoliły oszczędzić czas oraz spore kwoty pieniędzy. Wpłynęły również pozytywnie na końcowy wygląd realizacji, Dzięki temu np. skrzynkę rozdzielczą oraz tablicę mieszkaniową od razu przeniesiono do pralni, a nie zostawiono na ścianie przy wejściu. Takie zmiany, jeśli nie ma innej możliwości, są oczywiście możliwe do wykonania w późniejszym terminie. Niemniej jednak są wtedy bardzo czasochłonne, kosztowne i kłopotliwe ze względu na dużą ilość kabli do przeniesienia. Deweloper wykonał ścianki działowe dokładnie w tych miejscach, w których wskazane zostały przeze mnie w projekcie. Tam gdzie zaplanowano drzwi chowane w ścianie, ze ścian w ogóle zrezygnowano. Działania te oszczędziły czas związany z późniejszymi pracami związanymi z rozbiórką i naprawami posadzki. Dzięki wczesnemu planowaniu udało się właścicielom zmienić również kolor drzwi od strony mieszkania. Wybrano kolor biały, spójny z barwami które widać w reszcie mieszkania. Dzięki zmianom funkcjonalnym wraz z inwestorem, zrezygnowałam z dodatkowej toalety. W jej miejsce urządziłam wygodną pralnię z niewielką garderobą. Jest tam też miejsce na niezbędne sprzęty, takie jak odkurzacz, wiadro z mopem czy deskę do prasowania. Dzięki takiemu zabiegowi, ukryto wszystkie kłopotliwe, acz bardzo potrzebne elementy. Wszystkie te, trudne w przechowaniu sprzęty, znalazły się w jednym, przeznaczonym dla nich miejscu. Do pralni wybrałam drzwi z ukrytą ościeżnicą, a samo skrzydło zostało pomalowane w kolorze ściany. Zabieg ten ma sprawić, aby pomieszczenie jak najmniej przyciągało wzrok. Myślę, że z powodzeniem udało się to osiągnąć. W salonie, głównym elementem zwracającym uwagę, jest sofa w mocnym, soczystym czerwonym kolorze. Tworzy ona niewątpliwie widoczny kontrast z kobaltem poduszek. Kolor sofy nawiązuje do kolorów użytych na obrazach, które stanowią kolekcję obrazów Tomasza Bachanka. Sztuką tego gdańskiego malarza właściciele mieszkania fascynują się od lat. Ściany w kolorze beżu są neutralną bazą dla mocniejszych w kolorze akcentów. Na ścianie z kanapą dodatkowo umieściłam sztukaterię, która tworzy dodatkową ramę dla widocznych tam obrazów. Projekt mebla - półki z lustrzanymi plecami stworzyłam specjalnie dla tego wnętrza. Celem było, aby jak najlepiej pokazać pamiątki przywożone z podróży przez właścicieli. Wnętrze ma wiele funkcji, kuchnia połączona jest z jadalnią oraz strefą odpoczynku. Wyspa kuchenna, z jednej strony posiada pojemne szuflady i płytę indukcyjną. Z drugiej zaś jest miejscem, gdzie został powieszony telewizor oraz umieszczono półkę na sprzęt. Meble, z których wykonano zabudowy, to biała płyta MDF w matowym lakierze. Połączono ją jednak z płytą laminowaną w kolorze ciemnego drewna. Blaty kuchenne wykonano z czarnego granitu star galaxy. Dla wygody i estetyki wykończenia, wybrałam zlew podwieszany. Dzięki takiemu rozwiązaniu uzyskujemy łatwość w utrzymaniu czystości w okolicach zlewu. Żadne krawędzie nie wystają, więc nie ma miejsca na zbieranie brudu. W meblach kuchennych pozbyłam się tradycyjnych uchwytów, a górne szafki mają opuszczone fronty. Dodatkowo, wszystkie pozostałe możemy otworzyć dzięki bardzo wygodnemu systemowi “korytek”. Na podłodze umieszczono deski z dębu bielonego, szczotkowane o wyczuwalnej strukturze. Świetnie wyglądają w połączeniu z płytkami w kolorze chłodnego beżu z lekkim rysunkiem. W miejscach narażonych na większe zabrudzenia użyłam wspomnianie płytki gresowe. Przede wszystkim widać je przy wejściu oraz w części kuchennej pomiędzy zlewem a płytą grzejną. Sufit podwieszany jest odbiciem płytek na podłodze, widać tam również sztukaterię sufitową. Nawiązuje ona do tej na ścianie sprawiając, że całość jest bardzo spójna optycznie. Aby zapewnić wygodę i funkcjonalność, usunęłam zwykłe drzwi na korzyść chowanych w ścianie. To rozwiązanie użyłam w dwóch miejscach - w łazience i w pokoju do pracy/gościnnym. To właśnie tam otwarte drzwi zabierały by cenną przestrzeń i utrudniały aranżację pokoju.

Projekt pokoju do pracy.

W pokoju znajduje się duża szafa oraz wygodne otwarte półki na książki. Zmieściły się również dwa biurka oraz sofa rozkładana dla nagłego gościa. Pokój ten nawiązuje charakterem do salonu, jest tam taka sama sztukateria na suficie i na ścianie. W obu miejscach jest też kolor niebieski w formie frontów szafy i rolety rzymskiej. Na ścianie za kanapą, jest miejsce na wciąż rosnącą kolekcję obrazów autorstwa Pana Tomasza Bachanka http://bachanek.art.pl/pl/. Spójność stylu jego obrazów i grafik gwarantuje, że kolejne również będą świetnie tam wyglądać.

Projekt sypialnii.

W sypialni za wezgłowiem łóżka wybrałam fototapetę w plamy o wielu kolorach. W celu stworzenia ramy łóżka, użyłam elementy sztukaterii co dało ciekawy efekt wizualny. Tapicerka łóżka wykonana jest z miękkiej tkaniny w odcieniach niebieskiego. Ściany oraz dodatki, takie jak narzuta łóżka czy rolety rzymskie, są w kolorze niebieskim. Nie są jednak takie same – widzimy elementy w różnych odcieniach i nasyceniu. Dzięki takiemu zabiegowi udało mi się stworzyć ciekawą wizualnie aranżację. Całe wnętrze ociepla podłoga z dębu oraz szafy w tym samym kolorze. Stoliki nocne są białe i idealnie komponują się z ramą ze sztukaterii. W sypialni mamy kilka możliwości zmiany atmosfery za pomocą oświetlenia. Główne oświetlenie to oprawy wbudowane w sufit, w których użyto źródła światła LED o niskim zużyciu energii. W suficie wykonano wnękę z półką, na której została umieszczona taśma LED tworząca wyjątkowy klimat. Przy łóżku umieszczono kinkiety ścienne, które, oprócz funkcji dekoracji posiadają również “wężyki”. Ich cel jest prosty i bardzo praktyczny - idealnie sprawdzają się przy czytaniu w łóżku.

Projekt łazienki.

W łazience wprowadziłam kolor niebieski z domieszką fioletu. Oryginalnym elementem jest szklany panel umieszczony za umywalką, praktyczny i stanowiący dekorację. Biały kwarcogranit tworzy blat, pod którym umieściłam pojemną szufladę. Właściciele, oprócz kosmetyków, przechowują w niej również szczoteczki elektryczne. Aby to było możliwe, już na etapie pracy nad projektem zadbałam o umieszczenie tam potrzebnego gniazdka. Mimo umieszczenia kabiny w rogu, dzięki drzwiom przesuwnym wejście pod prysznic jest bardzo wygodne. Dodatkowo, odpływ liniowy, który użyto w tej łazience pozwala zrezygnować ze zwykłego brodzika. Pomyślałam również o pewnym ważnym, acz często pomijanym aspekcie w obrębie prysznica. Stworzyłam we wnęce niewidocznej od wejścia niezbędne półki na kosmetyki. Dzięki temu zabiegowi, nie zawsze ładne buteleczki kosmetyków są dyskretnie ukryte. Takie rozwiązanie nie zakłóca odbioru wnętrza i nie tworzy wrażenia bałaganu. Powstała nad stelażem WC wnęka, również została użyta w celach składowania. Za drzwiczkami otwieranymi za pomocą dotyku, ukrywa się spora przestrzeń gotowa pomieścić wiele specyfików. Nad umywalką zostało umieszczone lustro z podświetleniem i powiększaniem. Jest ono bardzo przydatne przy codziennej toalecie, zwłaszcza przy goleniu czy robieniu makijażu. W łazience widoczne są sprzęty z firmy duravit z serii ME by Starck. Kabina pochodzi z kolekcji Espera KDD polskiej firmy Radaway. Baterie pochodzą z hiszpańskiej fabryki Tres.

Tak oto, we współpracy z właścicielami, powstało, piękne i funkcjonalne mieszkanie.